25 трав. 2013 р.

Як побудувати параболу

У процесі вивчення математики, багато школярів  стикаються з побудовою різних графіків, зокрема, парабол. Параболи є одними з  тих графіків, які зустрічаються набагато частіше за інші, мається на увазі, . контрольні, перевірочні та тестові роботи. Тому знання найпростіших інструкцій щодо їх побудови надасть вам значну допомогу.




вам знадобиться:
- Лінійка і олівець;
- Калькулятор.


Інструкція
1
Для початку, накресліть на аркуші паперу координатні осі: вісь абсцис і вісь ординат. Підпишіть їх. Після цього, попрацюйте над даною квадратичною функцією. Вона повинна бути такого виду: у = ах2 +
bx+ c . Найпопулярнішою функцією є у = х2, тому її можна навести як приклад.
2
Після побудови осей, знайдіть координати вершини вашої параболи. Щоб знайти координату по осі X, підставте відомі дані в цю формулу:
x = -b/(2a ), по осі Y - підставте отримане значення аргументу у функцію. У випадку з функцією у = х2, координати вершини збігаються з початком координат, тобто в точці (0; 0), так як b дорівнює 0, отже і х = 0. Підставивши значення х у функцію у = x2, неважко знайти її значення - у = 0.
3
Після знаходження вершини, визначіться з напрямом гілок параболи. Якщо старший коефіцієнт  функції виду у = ах2 +
bx+ c додатній, то гілки параболи направлені вгору, якщо від'ємний - вниз. Графік функції у = х2 направлени вгору, так як коефіцієнт дорівнює одиниці.
4
Наступним кроком буде обчислення координат точок параболи. Щоб їх знайти, підставте в значення аргументу будь-яке число і обчисліть значення функції. Для побудови графіка вистачить координат 2-3 точок. Для більшої зручності і наочності, накресліть таблицю зі значеннями функції і аргументу. Також не забувайте, що парабола має вісь симетрії, отже це полегшує процес створення графіка. Координати точок,які задовольняють  графіку  параболи є такими:
  у = х2- (1; 1), (-1; 1) і (2;4), (-2; 4).
5
Після нанесення точок на координатну площину, з'єднайте їх плавною лінією, надаючи їй округлі форми. Але   парабола не закінчується  у верхніх точках, а  може бути продовжена до нескінченності. Не забудьте підписати графік функції на малюнку.

Джерело: http://www.kakprosto.ru