28 трав. 2013 р.

Властивості параболи у нашому житті

роуп-джампінгВиявляється, що парабола, як  графік квадратичної функції - володіє такою  цікавою властивістю: є така точка і така пряма, що кожна точка параболи однаково віддалена від цієї точки і від цієї прямої (точку називають фокусом параболи, а пряму - її директрисою). Ця властивість параболи була відома ще   математикам античної Греції. 

Камінь, кинутий під кутом до горизонту, або снаряд, випущений з гармати, будуть летіти по траєкторії, що має форму параболи.

Якщо обертати параболу навколо її осі симетрії, то вийде поверхня, яку називають параболоїдом обертання. Якщо сильно розмішати ложечкою воду в склянці, а потім вийняти ложечку, то поверхня води прийме форму такого параболоїда.



А ось і  ще одна цікава властивість: якщо параболоїд обертання повертати навколо його осі з відповідною швидкістю, то рівнодіюча відцентрової сили і сили тяжіння в кожній точці параболоїда буде спрямована перпендикулярно його поверхні.


На цій властивості заснований кумедний атракціон: якщо обертати великий параболоїд, то кожній   людині, яка розмістилася всередині нього, здається, що вона сама твердо стоїть на підлозі, а всі інші люди якимось дивом тримаються на стінках.