27 трав. 2013 р.

Парабола чи пряма?

Барон: Друзі мої! Я зробив приголомшливе відкриття! Виявляється, всі тіла, кинуті під кутом до горизонту, рухаються прямолінійно! Я переконався в цьому, коли, сидячи на ядрі, спостерігав за зустрічним ядром, на яке потім пересів. Клянуся вам, воно рухалося по прямій, а зовсім не по параболі, як стверджують деякі професори!

Професор: Барон, але ж ваш політ спостерігала велика кількість людей! Всі вони говорять в один голос: і ви, і зустрічне ядро ​​рухалися по параболах.





Якщо знехтувати силою опору повітря, то барон правий! Одне ядро ​​рухається щодо іншого рівномірно і прямолінійно!

Насправді нехтувати опором повітря в умовах даної задачі, звичайно, не можна! Але якби всі описані події відбувалися на Місяці, то барон був би правий на всі 100%!
У системі відліку, звязаній з Землею, траєкторії руху обох снарядів, звичайно, параболи! Так що Професор абсолютно правий!

Питання ж про те, якою «насправді» є траєкторія руху снаряда, не має сенсу!

Мають рацію обидва: і Професор і барон! Справа в тому, що траєкторія - лінія, вздовж якої рухається тіло, залежить від вибору системи відліку, в якій ми спостерігаємо даний рух. Адже нікого не дивує, що траєкторія руху валізи, що стоїть на полиці в поїзді, щодо потягу - крапка! А щодо вокзалу, від якого вирушив потяг, траєкторія валізи - крива, що збігається із залізничним полотном.

Точно так само безглуздо ставити питання про те, що навколо чого обертається: Земля навколо Сонця або Сонце навколо Землі. У системі відліку, в якій нерухоме Сонце, Земля обертається навколо Сонця, а в системі відліку, в якій нерухома Земля, Сонце обертається навколо Землі. І з точки зору фізики обидва ці твердження правильні!

Джерело: http://elementy.ru